Spara, spara, spara

 OBS! Uppdaterat efter att jag läst ÖT:s intervju med taxichauffören!

Minnessjuk åldring lämnades utan ytterkläder. Ungefär så löd en rubrik i dagens Österbottens tidning.
Mannen hade, enligt artikeln, varit på intervallvård medan enda dottern (som han vanligen bor hos)  skulle vara en vecka i Spanien. Han blev sjuk och fördes med ambulans till sjukhuset. När han skulle därifrån frågade man honom var han bor. "Hemma", var svaret enligt artikeln i ÖT. Och så beställs taxi och han körs till sin hemadress. Taxichauffören lämnar honom där. Utan ytterkläder, eftersom de var på intervallvårdstället. Hur kan detta hända? Det är definitivt inte intervallvårdens fel. De gjorde, enligt mig, helt rätt när mannen sändes till sjukhuset. Sjukhuset anser inte att de gjort fel, när de frågar en minnessjuk var han bor. Ett beklagligt misstag, när flera är inblandad, menar de. Jag tycker det begåtts flera fel.
a) Att sända hem en minnessjuk utan att kontakta de anhöriga ska inte få förekomma.
b) Att inte kolla varifrån han kom med ambulansen är oförsvarligt.
c) Att en taxichaufför släpper av en gammal man utan ytterkläder utan att kolla att han kommer in i huset är oförsvarligt. HÄR ÄR UPPDATERINGEN: Jag läste i ÖT att chauffören inte hade fått tillräcklig information och att inget tydde på att åldringen var på fel ställe eller att han var minnessjuk.. Förlåt mig, du som körde taxin. Jag ska inte skriva i affekt flera gånger.

Jag skyller inte på sjukskötarna i sig. De har alldeles tillräckligt att göra. Och en taxichaufför kan också vara trött och stressad och tänka att sjukhuset vet vad de gör. Taxins jobb är väl bara att skjutsa enligt uppdrag.

 Jag skyller på dem som kräver större enheter, FPA som kräver att man ska anlita taxi enligt ett visst system. En lokal taxi från mannens hemort kunde eventuellt ha känt mannen och brytt sig om att ta reda på om det här faktiskt är som det ska. Och erfarenheten av vår lokala taxi är att de kollar att åldringarna säkert kommer in i huset innan de åker iväg.

Jag är medveten om att allt har fler sidor och att tidningsartiklar inte säger hela sanningen. Men i ett samhälle, där man vill att gamla och sjuka ska vårdas hemma så är en sådan här situation en för mycket. I fallet som refereras i ÖT har dottern inga syskon som kan hålla koll. Det finns värre fall. Det finns sjuka som inte har några närstående alls. Närstående som bor långt bort.

Ge hemvården och sjukvården ordentliga resurser och ett kvalitetssystem som fungerar så att dylika situationer inte uppstår. Jag förstår att det är mycket som ska klaffa: Läkaren skriver ut patienten, någon kollar var hen bor, beställer taxi... MEN de allra viktigaste här vore väl att utskrivningskoordinatorn är i kontakt med de anhöriga INNAN en minnessjuk person sätts i en taxi någonstans? Jag vet. Man byter skifte och någon annan tar vid. Misstag kan ske. Vi är alla människor. Men snälla beslutsfattare. Sluta göra allt så stort och komplicerat. Se till att folk har tid att sköta sina jobb och anteckna att en sådan viktig sak: KONTAKTA ANHÖRIGA görs. Undra på att folk i vården blir utbrända.

Hemvårdarna tillbringar ju en stor del av arbetstiden längs våra vägar. Är det faktiskt ekonomiskt? Skulle inte serviceboenden vara mera ekonomiska, trots allt? Då skulle personalen få sköta sina jobb och inte sitta timtal längs våra vägar?

Och FPA - låt oss använda våra lokala taxichaufförer och se till att de får tillräcklig information. Har själv (för flera år sedan) varit med om att taxin inte visste till vilken del av sjukhuset en sjukling med hjärntumör (fattningsförmågan var påverkad) skulle föras.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av YAZIO-appen

Bra ursäkter?

Semester i covid-19-tider