Varför köper jag inte inhemskt?

Den frågan ställer jag mig då och då. Nu ska jag ta ett exempel på, varför jag köper billiga, kinesiska vinterstövlar/allvädersstövlar i stället för att understöda inhemska fabriker.

För ett antal år sedan, säkert 6-7 år sedan, köpte jag ett par allvädersstövlar från Halonens i Åbo. Inhemskt fabrikat, pris omkring 100 euro - eleganta, precis vad jag ville ha. Glad i hågen började jag använda dem. Minns fortfarande att jag var på en utbildning i Vasa och var på väg till hotellet på kvällen när jag märkte att det kändes vått under foten. Och att det klafsade när jag gick. Väl framme på hotellet var det bara att konstatera att sulan (efter ca 10 dagars användning) hade lossnat. Trevligt. Jag fick gå med söndriga skor följande dag. Eftersom Halonens inte finns i Vasa och inte i Jakobstad, var det att styra kosan till Halonens i Karleby. De erbjöd sig limma skorna, eftersom de inte hade modellen i lager. Jag stod på mig och ville ha nya stövlar. Efter någon vecka fick jag köra till Karleby och hämta skorna. Nu hade jag kört ungefär 160 km för nämnda stövlar. På egen bekostnad. Jag fick nya stövlar. Använde dem glad i hågen. Och, tro det eller inte, ungefär två veckor senare hade sulan lossnat på andra foten. Jag skulle, enligt Halonen, få komma och byta. Men nu orkade jag inte längre sätta tid och pengar på att köra fram och tillbaka till Karleby. Skorna har varit i skåpet. För något år sedan förde jag dem dock till skomakaren. För 25 euro fixade han dem. Hurra! Och så använde jag dem några dagar. Och så lossnade sulorna igen.

Detta om fru Nizzans inhemska skor.

Så var fru Nizzan inne på Prisma en dag i januari-februari och handlade fredagsmat. Hennes senaste par billiga stövlar, inköpta för 25 euro hade hållit ett par år, men hade nu på grund av en hel dag i Dragsvik, gett upp. På en ingivelse gick hon förbi skoavdelningen. Och se där. Några resterande par kinesiska vinterstövlar fanns till salu för 18 euro. Fru Nizzan köpte utan betänkligheter, trots ett hårt prövat bankkonto (Nizze 2 har tagit körkort, grattis!).  Nu har skorna hållit två månader. Alltså sammanlagt längre än de dyra inhemska skorna. Så tyvärr, Finland. Vill ni att vi ska köpa inhemskt så får ni se till att producera lika hållbart som kineserna.

Och nej. De kinesiska stövlarna är inte snygga. Men de är användbara.

Kommentarer

Populära inlägg