Lärande 2010

Centret för livslångt lärande och Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa hade lyckats samla mycket intressanta föreläsare till konferensen. ABC-projektet, som finansieras av RAY hade inom samma konferens. Journalisten Niklas Hyland berättade på förmiddagen om sin dyslexi. Hur han var frånvarande från skolan för att "läskliniken" dit han hänvisades tog bort honom från modersmålslektionerna vilket i sin tur gjorde att han inte utvecklades. Han fick dåligt självförtroende, satt hemma och såg på TV - och blev mycket allmänbildad.
Hur han återfick sitt självförtroende via skateboarden, hur han hittade sin nisch som journalist.. det var otroligt intressant och tänkvärt att höra.Han visade också olika filmsnuttar som han gjort om dyslektiker, om olika behandlingsformer som sägs kunna bota dyslexi... Jag tyckte det var verkligt lärorikt.

Michaela Pörn, Anna-Brita Slotte och Mikaela Björklund presenterade metoder för att göra undervisningen i engelska och finska meningsfull i grundskolan. Jag tyckte det var metoder som man också kan anpassa till vuxna delvis. Det kräver förstås en hel del att frångå sina vanliga rutiner, men mycket tänkvärt. T.ex. kommer jag speciellt ihåg att vi inte ska vara rädda att göra fel som lärare. En felfri lärare ger fel signaler - en felfri lärare gör att eleverna inte vågar göra fel.

Slutligen föreläste Lars SVedberg om läraren som ledare. Det ska jag inte ens försöka mig på att redovisa. Kan bara konstatera att det som speciellt fastnade var att detta med att kunna säga "ja" och "nej" är mycket viktigt. Det andra måste jag smälta...men en strålande föreläsare var han.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av YAZIO-appen

Semester i covid-19-tider

April