Covid-19 fortsätter

Nu lär vi ha ca 6000 bekräftade fall i Finland, drygt 260 dödsfall. Och restriktionerna lättar redan den 14 maj när skolorna börjar igen. De flesta gymnasier fortsätter på distans. Studentdimissionen blir i små grupper och streams. Till och med sista maj får 10 personer samlas. Efter det 50. Vi lär nämligen ha varit för duktiga att följa restriktionerna här i Finland, så tillräckligt många har inte blivit smittade... Alltså, inte är det lätt att vara regering i det här landet. Sverige har valt en helt annan väg. De har haft ett ganska fritt samhälle med sådär 4-5 ggr flera bekräftade fall och sådär 10 ggr mera döda. Deras epidemiolog säger att Finland kommer att få lika många döda, eftersom vi inte kommer att klara andra vågen lika bra. Eftersom vi inte har flockimmunitet. Ack ja. 12 maj får vi veta om vi återgår till arbetet 14 maj, eller om vi fortsätter på distans. Regeringen har i alla fall rekommenderat distansarbete för dem som kan.

Enligt en undersökning från Danmark är risken att dö i Covid-19 ungefär lika stor som att dö i säsongsinfluensa om man är i min ålder. Dvs. 60 år ungefär. Just nu är 90 % av de döda i Finland sådana som hör till kategorin 70+.  Så ja. Sjukdomen kan drabba ungdomar. Och kärnfriska. Men risken är alltså störst för oss gamlingar.

Känns nog inte roligt att ge sig ut i samhället. Men nu är det så här. Så vad kan man. Inte kan man låsa in sig resten av livet heller.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av YAZIO-appen

Bra ursäkter?

Semester i covid-19-tider