Toppidrottare och media

Som bänkidrottare är det väldigt lätt att kritisera toppidrottarna. Lika lätt som det är att höja dem till skyarna när det går bra, lika lätt är det att kritisera dem när de misslyckas. Det kan inte vara lätt att vara toppidrottare i dag. Det räcker inte med att du tränar och tävlar. Du ska dessutom representera dina sponsorer, du ska representera din förening och ditt land. Du är allmän spottkopp om du inte svarar vänligt på frågorna de dagar du misslyckats. Du är allmän egendom. Alla har rätt att ha åsikter om din träning och dina prestationer och till och med ditt privatliv. En blyg och inåtvänd person har säkert svårt med detta. Jag såg en dokumentär om Christophe Lemaître förra året. Där framkom att han har svårt med att svara på frågor i direktsändning.

Jag tänker på Mika Myllylä. Var hans framgång värd det som sedan hände? Givetvis gick det fel redan när dopningen kom in i bilden - men var fanns alla människor som hyllat honom när han gick ner sig totalt? Det finns ju något som heter förlåtelse. Han är ju hittills den enda som erkänt vad som egentligen hände. Var det värt att han förlorade en vacker fru och tre barn? Och var det värt att han gick en alltför tidig död till mötes?

Jag tänker på Tero Pitkämäki. Vilket otroligt psyke den karlen måste ha. Så nerskriven som han blev i media när han hade sina sämre år. Det skrevs att han fick åka till stortävlingar på gamla meriter. Fjolåret som inte blev som han tänkte. Och nu i år - vad har hänt? Karlen är ju NÄSTAN säkerheten själv. Blicken i hans ögon är en helt annan. Och han prisas i media. Men om han har teknikproblem i Landskampen i morgon. Vad tycker vi då, vi som bara sitter i TV-soffan?

Jag tänker på Sandra Eriksson. Hennes bloggar och twittrar är trevliga att följa. Nu har hon dock tagit paus för att fokusera på annat. Hon anser sig ha blivit missförstådd i media. En av de finska ledarna är besviken på hennes utveckling. Antagligen har han inte läst hennes blogg där hon mycket ingående berättade om alla sina problem under träningssäsongen förra året. Varför måste alla andra ha åsikter, när hon själv mycket väl beskrivit och analyserat sina lopp i sin egen blogg? Där ser ju till och med jag, som är bänkidrottare, att hon är mycket målmedveten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utvärdering av YAZIO-appen

Bra ursäkter?

Semester i covid-19-tider